Aktualności
ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI - 16 PAŹDZIERNIKA
Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) – święto obchodzone corocznie
16 października proklamowane przez FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku. Organizowanie obchodów Dnia poparło w 1980 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ z uwagi na fakt, że „żywność jest wstępnym warunkiem przetrwania i pomyślnego rozwoju człowieka i stanowi jego fundamentalną potrzebę”. Lata 1997-2006 i 2008-2017 zostały ogłoszone przez Zgromadzenie „Dekadami Walki z Ubóstwem”.
Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności
w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
Główne przyczyny głodu i niedożywienia:
• brak dostępu rolników w krajach ubogich do ziemi (ziemia jest wykupywana przez wielkie koncerny pod uprawę żywności na eksport lub roślin na agropaliwa lub paszę dla zwierząt
z krajów bogatych)
• katastrofy naturalne (susze, powodzie, huragany niszczące plony)
• wojny i konflikty • ubóstwo i zbyt wysokie ceny żywności
• niesprawiedliwa dystrybucja żywności i nadkonsumpcja w krajach bogatych (mieszkańcy krajów bogatych wyrzucają setki ton żywności, podczas gdy w innych miejscach świata jej brakuje)
• słabe rządy państw, które nie są w stanie zadbać o interesy obywateli
• uprawy roślin modyfikowanych genetycznie (GMO), które stanowią zagrożenie dla uprawianych przez wieki, tradycyjnych odmian roślin; rolnicy uprawiający rośliny modyfikowane są uzależnieni od koncernów i muszą od nich co roku kupować ziarno pod zasiew
Dużym problemem w krajach rozwijających się jest tzw. „głód ukryty”, który spowodowany jest monotonną dietą złożoną z ubogich w składniki odżywcze składników. Ten rodzaj głodu nie daje wyraźnych objawów, ale powoli wyniszcza i osłabia organizm, sprawia że ludzie stają się mniej odporni na choroby. Zastanówmy się wspólnie co my, zwykli mieszkańcy Polski, możemy zrobić, aby przeciwstawić się takiej sytuacji? Czy mamy jakikolwiek wpływ na sytuację globalną? Co możemy zrobić?
Nie marnujmy żywności !!!
Opiekun Samorządu Uczniowskiego: Iwona Piętka